Friday, November 13, 2009

Nasihat menasihati salah satu keperluan manusia.

Buah delima di luar pagar.
Ambil galah tolong jolokkan.
Walaupun tua lama belajar.
Kalau salah harap tunjukkan.

_______________________________

Salam semua.

@@@@@@@@@@@@@@@@


Demi masa.

Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian,

kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasihat menasihati supaya menaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran.

@@@@@@@@@@@@@@@@@

Allah menjadikan manusia sebaik-baik kejadian berbanding dengan kejadian Allah yang lain, namun begitu bukan berarti manusia itu sempurna segala-segalanya, Allah menjadikan manusia dalam keadaan memerlukan di antara satu sama lain. Kehidupan seseorang individu itu tidak akan lengkap, tidak akan bahagia dan tidak akan sempurna tanpa orang lain.

Kebahagian dan keceriaan individu manusia disempurnakan oleh manusia yang lain dan makhluk yang lain. Allah jadikan haiwan, tumbuh-tumbuhan, hidupan laut dan seumpamanya adalah untuk kemudahan manusia, manusia dilantik Allah menjadi khalifah kepada semua makhluk tersebut. Dengan pesanan jadilah penguasa yang adil sesama manusia dan semua makhluk Allah.

Atas sifatnya yang tidak lengkap itu semua peringkat manusia memerlukan nasihat dan berkewajipan memberi nasihat, nasihat menasihati adalah salah satu keperluan penting manusia tanpa nasihat dan menasihati kehidupan manusia akan porak peranda dan musnah ranah.

Orang yang memberi nasihat bukanlah orang yang terbaik di kalangan mereka dan orang menerima nasihat bukan pula yang terhina di kalangan mereka kerana situasi mereka itu nasihat menasihati, semua pihak pernah memberi nasihat dan semua mereka pernah menerima nasihat. Suasana itu lengkap melengkapi untuk kesejahteraan hidup.

Orang yang paling mulia di antara mereka ialah mereka yang bertaqwa kepada Allah, mereka jualah khalifah dan penguasa yang paling baik.


Demikianlah betapa hidup ini memerlukan di antara satu sama lain.Klik dan baca:

Al-Quran buatan AMERIKASekian.Wallahu aklam.


3 comments:

tinta kasturi said...

salam pak ngah..

"Dan tetaplah memberi peringatan, karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang-orang yang beriman." (51:55)

moga saling ingat-mengingat menjadikan kita saling lengkap-melengkap.

Leenoh said...

Salam Kasturi.

Sekadar mengingatkan diri sendiri dan kekawan.
Hasilnya dimanfaatkan bersama.

armouris said...

info tentang khasiat delima kat sini - Delima Cerahkan Kulit